Publicaties

Kennisupdate: Van Droom naar Daad – Het vormgeven van lange termijn geconcentreerde portefeuilles

Er is niets wat pensioenfondsen er van hoeft te weerhouden om te bewegen naar meer lange termijn geconcentreerde portefeuilles. Dat vereist vooral een andere manier van denken. Pensioenfondsen kunnen hierin van elkaar leren. Deze kennisupdate is gebaseerd op een werksessie met pensioenbestuurders en beleggers op 31 mei 2023.

Download publicatie
  • Auteur

    Alfred Slager
  • Publicatiedatum

    26 juni 2023

Meer publicaties

The Financial Return of Responsible Investing

The growing interest in Responsible Investing (RI) raises the question whether pursuing environmental, social and governance (ESG) goals – limiting the range of potential investment opportunities – requires sacrificing performance.

Meer Download

Kennispaper 2: De impact van klimaatverandering

Nederlandse pensioenfondsen kunnen de risico’s in hun beleggingsportefeuille als gevolg van klimaatverandering beperken, maar met hun beleggingen de transitie ook stimuleren. Als pensioenfondsen wachten tot steeds meer fysieke effecten van klimaatverandering zichtbaar worden, zijn de mogelijkheden om dit risico uit te portefeuille te halen al grotendeels verdwenen. In dit kennispaper schetst SPIL hoe klimaatverandering pensioenfondsen raakt.

Meer Download